I framtidens smarte byer vil det fysiske og digitale smelte sømløst sammen

Carlo Ratti er en av verdens fremste eksperter på morgendagens byutvikling og urbanisering. Stordata, telemetri og tingenes internett er nøkkelen for å skape responsive omgivelser som setter byens innbyggere i sentrum, ifølge ham.

Kommer til Evolve: Carlo Ratti

Morgendagens byer vil neppe se så dramatisk annerledes ut enn de byomgivelsene vi er vant til i dag, mener arkitekten, oppfinneren og «smart by»-entusiasten Carlo Ratti.

– Nøkkelelementene vi forbinder med dagens arkitektur vil også være der i fremtiden. Det samme gjelder mange av de grunnleggende modellene som i dag brukes i byplanleggingen, kommenterer han på nettsidene til forskningssenteret Senseable City Lab ved Massachusetts Institute of Technology (MIT), som han også leder.

– Det som vil garantert endre seg er måten vi bor på og hvordan vi forholder oss til omgivelsene våre.

Urbant samspill
Ratti trekkes ofte fram som en av verdens fremste autoriteter på fremtidens byutvikling. Den italienske forskeren og ingeniøren er bare én av flere enn 50 eksperter fra Norge og utlandet som skal holde foredrag under Evolve Arena 2018. Se hvem andre som kommer her.

Smarte byer, mobilitet og fremtidens teknologi er noen av hovedtemaene under denne nyskapende konferansen som finner sted på Norges Varemesse i Lillestrøm 5.- 6. desember.

Les også: Fire teknologiområder som endrer samfunnet

Nettopp smarte byer og det uhyre intrikate samspillet mellom mennesker, omgivelser og ny teknologi er Rattis spesialfelt. Her jobber han i krysningspunktet mellom design og innovasjon. Han er lidenskapelig opptatt av byutvikling og hvilke enorme muligheter som ligger i møtepunktet mellom det fysiske og det digitale.

KJØP BILLETT    PROGRAM 

Telemetri
47-åringen sammenlikner digitaliseringen av urbane omgivelser med endringene man kunne observere i Formel 1-racing for omkring 20 år siden.

– Frem til da var suksessen på banen i stor grad avhengig av bilens mekanikk og førerens ferdigheter, forklarer Ratti i et intervju med World Architecture.

Så kom fjernmålingsteknologi på banen, også kjent som telemetri. Tusenvis av sensorer kunne dermed i sanntid overvåke både omgivelsene rundt, og inne i selve bilen og motoren.

F1-bilene ble forvandlet til kraftige datamaskiner. Samtidig fikk både føreren og det tekniske teamet tilgang til store mengder verdifull informasjon både underveis og etter løpet.

– På samme måte har også de digitale løsningene de siste ti årene inntatt våre byer, kommenterer Ratti og utdyper:

– Vi har et stadig voksende nettverk av sensorer og andre digitale kontrollenheter som bindes sammen av rimelige, men likevel kraftfulle datamaskiner. Akkurat som Formel 1-bilene, forvandles også byene våre til gigantiske datamaskiner under åpen himmel.

Les også: Vi kan ikke fortsette å bygge boliger med plast, stål og betong

Det menneskelige aspektet
Ratti startet Senseable City Lab allerede i 2004 da han for alvor fikk opp øynene for mulighetsrommet som ligger i bedre utnyttelse av ny og eksisterende teknologi. Han er samtidig svært opptatt av at det er mennesker og våre behov som skal styre utviklingen.

– Tidligere har det vært vanlig å fokusere på hvordan innbyggerne forholder seg til omgivelsene sine. Vi ønsket derimot å snu det hele på hodet og heller se på hvordan våre omgivelser kan bli mer responsive. Det handler rett og slett om å få byene våre til å begynne å kommunisere med oss, sier Ratti til det italienske magasinet We build value.

Den engasjerte innovatøren påpeker at bruken av ny digital teknologi, der i blant tingenes internett, gjør det mulig å finne nye og bedre løsninger på gamle problemer.

– Nå intensiveres arbeidet med å utvikle bedre mobilitetsløsninger. Vi har også langt bedre forutsetninger for å gjøre noe med energiforbruket, redusere vann- og luftforurensningen og bedre avfallshåndteringen. Ikke minst, kan vi gjøre alt dette med en langt større grad av innbyggerinvolvering.

Les også: Tonje Frydenlund og Geir Haaversen i Snøhetta kommer til Evolve Arena

Bedre mobilitet
Fremtidens transportløsninger og mobilitet er et område som Ratti og hans kollegaer arbeider svært mye med for øyeblikket. De utforsker blant annet konsekvensene ved selvkjørende biler og trender som bildeling.

– Det er et kjent faktum at mange biler står i ro 95 % av tiden. Bil er dermed den ideelle kandidaten for delingsøkonomi. Tidligere anslag viser at én bil på deling kan fjerne 10-30 privateide bilder fra gatene. Denne effekten vil bare forsterkes ved innføringen av selvkjørende biler.

Andre studier viser at en femtedel av den eksisterende bilflåten kan løse transportbehovet i store byer som New York og Singapore, spesielt hvis flere velger samkjøring.

– Færre biler på veien betyr også kortere reisetid, færre køer og langt mindre forurensning, understreker Ratti.

Vil du vite mer om fremtidens byutvikling og innovasjon, kan du møte Ratti og en rekke andre norske og internasjonale eksperter på Evolve Arena 5. og 6. desember. I tillegg vil du selv kunne oppleve noen av morgendagens løsninger i utstillingen «Future City Expo».

KJØP BILLETT    PROGRAM 

Share this: