– Vi kan ikke fortsette å bygge boliger med plast, stål og betong

Om Mitchell Joachim får viljen sin, kan vi få hus dyrket av svinekjøtt, bondegårder i stua og sirisser med eplesmak.

 

– Hele bygningen er en fantasiverden hvor sommerfugler kan blomstre. Sommeren går mot slutten, men foran publikum på Galway International Arts Festival står en sortkledd fyr og legger ut om sommerfugler.

Med stor inderlighet gestikulerer han om en åtte etasjer høy blokk med pollineringshage på taket og vegger som er fylt med silkeurter, sommerfuglegg, larver som blir til pupper og til slutt flagrende sommerfugler.

Kommer til Evolve Arena: Mitchell Joachim.

Bygningen Mitchell Joachim forteller om høres mer ut som en drøm enn noe du ville forventet å finne vegg i vegg med Prada på Manhattan. Men arkitekten og framtidstenkeren som besøker Evolve Arena torsdag 6. desember er ingen hvem som helst.

Joachim er professor ved New York University og medgrunnlegger av Terreform ONE, en ideell arkitektur- og designgruppe dedikert til å drive fram smartere og grønnere byer.

 

Wired har kalt ham «en av femten personer den neste presidenten i USA bør lytte til», og Rolling Stone Magazine har pekt ham ut som en av hundre personer som endrer USA.

Så da en rik klient ba ham designe noe så enkelt som et nybygg med butikker og kontorer var han temmelig kontant i å avvise forespørselen – en murkloss for kommersiell aktivitet var ikke hans greie. Men klienten insisterte, ville ha noe «supergrønt» til nybygget sitt, så Joachim svarte «greit, så lenge dere ikke bare driver med grønnvasking». Og så satte han seg et ambisiøst mål:

Å redde de utrydningstruede monarksommerfuglene med et bygg hvor de kan formere seg og atter bli mange. Eller i det minste fortelle de besøkende hva som er i ferd med å gå tapt.

– Dette blir et fristed som kommuniserer til folk at disse sommerfuglene er i ferd med å forsvinne.

 PROGRAM 


Biologi møter geometri
Joachim er noe nær en revolusjonær tenker innen byplanlegging, både i måten han kombinerer biologi og geometri i arbeidene sine og i hvordan han og Terreform arbeider for en mer helhetlig tilnærming til byplanlegging.

– Vi tenker på fremtidens byer, og det inkluderer alt, fra det minste til det største. Slagordet vårt er «fra dørklinka til demokratiet», sa han under en TEDx-prat i Brooklyn i 2011.

 

Joachims mål er ikke bare store visjoner og isolerte ideer, men et leksikon av teknologier og prinsipper som skal eksistere i samspill, utviklet av en tverrfaglig gruppe eksperter. Som Joachim oppsummerte fra scenen i Brooklyn:

– Dette er et nytt felt hvor en arkitekt designer en bil, en økolog designer en bygning og bildesignere designer en økologi.

Joachim snakker like gjerne om smarte kjøretøy og myke biler, som hvilken form bygningene i smarte byer bør ha. Og snakker han om bygninger, er temaet gjerne materialene de konstrueres i.

– Jeg tror ikke vi kan fortsette å bygge boliger med plast, stål og betong. Vi må se på materialer som passer jorda, uttalte Joachim til Politico i 2015 under en samtale om Fab Tree Hab, et prosjekt som blant annet har vært stilt ut på MoMA.

 

Dette er et hus som ikke bygges, men heller gror frem gjennom å dirigere veksten til trær og ulike organiske materialer så de danner beboelige strukturer dekket av planteliv. Hobbitt-huler for det nye årtusenet, levende og pustende bygg med helt særegne krav. Ett eksempel:

– Vinduene må være i et materiale som kan utvide seg, slik at de kan tilpasse seg bygningens vekst over tid.

KJØP BILLETT 


Møbel og landbruk i ett
Der Fab Tree Hab er en struktur som vanligvis ikke strekker seg lenger opp enn et par etasjer, flytter stadig flere mennesker stadig tettere sammen i byer – og lever i høyden.

I takt med befolkningsveksten vil matproduksjon bli en stadig større utfordring, samtidig som stadig flere vil bo tett i tett i byer. Langreist mat er ikke spesielt miljøvennlig, så et viktig mål er at fremtidens byer skal bli selvforsynte matprodusenter.

Terreform samarbeider blant annet med professor Dickson Despommier, som har foreslått vertikale bondegårder – etasjevise bondegårder inni skyskrapere – som én mulig løsning for det store bildet. Joachims bidrag til drømmen om det urbane landbruket fokuserer mer på individet.

– Folk savner forholdet vi hadde til mat før, hvor vi dyrket den selv, fortalte Joachim til Tech Times T-Lounge i 2015.

Løsningen han foreslår er å hente landbruket inn i stua gjennom prosjektet Plug-In Ecology.

– Det er en vakker kuleformet liten hytte med plantepotter og vanning integrert i de myke veggpanelene. Her kan en familie dyrke frem grønnsaker, samtidig som innsiden av den myke hyttehagen byr på et pusterom fra stressende bylivet.

– Det er møbel og landbruk i ett.

Kom til Evolve Arena på Norges Varemesse på Lillestrøm 5. og 6. desember for å høre mer fra Mitchell Joachim og andre eksperter og visjonære snakke om fremtidens byutvikling.

 

KJØP BILLETT    PROGRAM 

 

Les også:

I framtidens smarte byer vil det fysiske og digitale smelte sømløst sammen

Share this: